Chateau Rouge

Review

Geschiedenis

Dit kasteel, gelegen in de Ardenne, kent in de Urbex-seen vele bijnamen, waarbij ‘Chateau Bambi’ en ‘Chateau Rouge’ de meest gebruikte zijn. Wij hanteren ‘Chateau Rouge’ omdat deze duidt op de rode gevels.

Er gaan vele verhalen de ronde wie de eigenaren zijn geweest en in welk jaar het kasteel gebouwd/herbouwd is. Er gaan verschillende verhalen rond, maar het verhaal welke we het meeste tegenkomen is dat het oude originele kasteel halverwege 1800 is afgebrand. Daarna is het kasteel herbouwd in renaissances stijl. Een aantal oude details hiervan zijn gehandhaafd gebleven, waaronder de oude vuurhaard.

De verschillende functies van het Chateau liepen uiteen. Zo heeft het al dienst gedaan als congres center, bejaardenhuis, hersteloord voor kinderen, rusthuis, luxe hotel, zomerkamp locatie en zelfs een bordeel. Sinds 2006 is het Chateau Rouge verlaten.

Doordat we geen concrete betrouwbare informatie hebben gevonden, berust bovenstaande niet op feiten maar puur op wat andere Urbex-sites hierover hebben gemeld.

Ons bezoek

Hoofdstuk 8: Het verval van het eenzame kasteel ‘Chateau Rouge’.

Nadat we de ochtend slecht waren gestart met locatie ‘Kasteel Hoogemeyer (welke ze aan het renoveren waren) en locatie ‘Chateau Caesar’, (waar ze begonnen waren met de sloop) hadden we bij ‘Chateau Rouge’ meer geluk. Helemaal afgelegen aan de rand van de bossen zagen we het kasteel verloren erbij staan. Het regende een beetje dus dat maakte het geheel nog een beetje triester. Ook hier was het een eitje om het gebied te betreden. Het Chateau zelf was ook helemaal niet afgesloten. Snel naar binnen, uit de regen en eens kijken wat we allemaal aan zouden treffen.

In het jaar 2011 was deze locatie nog redelijk ongeschonden. Nu 6 jaar later, is dit kasteel volledig getrasht door vandalisme en airsofters. Ontzettend jammer en triest, want de foto’s op verschillende Urbex sites lieten zien dat het ooit echt een ontzettende gave locatie was geweest. Weer een goede les om de coordinaten van de gevonden locaties niet prijs te geven!

We hebben weinig detail foto’s kunnen maken. De inventaris was ook volledig verdwenen. Ruiten waren kapot en in de houten vloeren zaten grote gaten. Tevens was ook deze locatie volledig overgenomen door de Airsoft ellende. Iets wat we vaker tegenkomen bij locaties en wat zeker geen goede invloed heeft op de verlaten gebouwen.

Al met al … kwamen we erachter dat we 10 jaar te laat waren. Soms heb je geluk en soms zit het tegen. In dit wereldje weet je nooit zeker hoe je iets aantreft. Gelukkig hadden we bij de onverwachte volgende locatie (hfd. 9) meer geluk!