Station Hombourg

Review

Geschiedenis

In 1895 werd het Station van Hombourg ingehuldigd, tegelijk met het deel van de lijn 38 dat door het Land van Herve trekt. Adolf Hitler vorderde het station gedurende de Tweede Wereldoorlog. Zo werd Station Hombourg een deel van de Deutsche Reichsbahn. Iedere dag pendelden treinen van Aachen naar Bushausen via Hindel en Montzen. Deze pendeldienst ging zes maal per dag en werd in gebruik genomen toen de tussen tussen Hombourg en Hindel werd vervangen. Net voor het begin van de Tweede Wereldoorlog hadden de Belgen deze tunnel namelijk opgeblazen.

Het station was sinds 1958 niet meer in gebruik. Vier jaar later sloot het haar deuren definitief. In 1983 werd het leegstaande station en een groot deel van het spoor verkocht aan een particulier. De koper wilde van hier een spoorwegmuseum gaan maken. Van het oude station is horecazaak gemaakt. Delen van het spoor en enkele oude treinstellen worden gerestaureerd. Het idee is om met deze treinen naar het station te rijden.

Ons bezoek

Hoofdstuk 3: Een file aan treinstellen

Na ons geweldige ervaring bij Hasard Cheratte, zoeken we wat eenvoudigere plaatsen in de buurt op. Zo bezoeken we allereerst het Station Montzen en vervolgens dus ook het Station Hombourg. We parkeren de oude bij het oude station en staan direct oog in oog met tientallen oude treinstellen. Het is zo eenvoudig om op dit terrein te geraken, dat je dit haast geen Urbex-locatie kunt noemen.

De meeste treinstellen staan vol met rommel en zien er behoorlijk vetrapt uit. Indien deze treinen daadwerkelijk nog opgeknapt moeten worden, wensen we diegene die dit gaat doen heel veel succes. De file aan schroothoop levert echter enkele fraaie detailfoto’s op.

Enkele treinstellen zijn open en we wandelen hierdoor heen. Soms klagen we wel eens hoe de huidige treinen van de NS zitten, maar de mensen hadden het vroeger toch een stuk zwaarder op de houten bankjes. Een nieuwsgierige kat is benieuwd wat we aan het doen zijn in de treinstellen en besluit om ons maar even in de gaten te houden. Terwijl we de binnenzijde bekijken, loopt het beestje achter ons aan en houdt het ons scherp in de gaten. Als dit de beveiliging van deze locatie is, dan is het een hele lieve.