Chateau Manoir aux Portraits

Review

Geschiedenis

Het Chateau Manoir aux Portraits of het Chateau Romantique is een prachtig oud herenhuis in een Belgisch dorpje en wordt al enkele jaren niet meer bewoond.

Het huis staat in de provincie Luik, direct langs een drukke weg. De exacte geschiedenis van het huis en de inwoners is niet geheel bekend, maar na een diep onderzoek zijn we wel het een en ander te weten gekomen. Ooit woonde hier een adelijke familie die eind 19e eeuw tot ridder werden vernoemd. Het gezin telde acht kinderen, waarvan er twee geestelijken werden, en vader werd burgermeester van het dorp. Nadat de vader des huizes verhuisde naar een naarbij gelegen stad, houdt de geschiedenis helemaal op. Aangezien nog een groot deel van de inboedel aanwezig is, lijkt het erop alsof het huis hierna werd gebruikt als weeshuis van kinderen. Wellicht in samenwerking met de kerk. Er zijn meerdere foto’s van kinderen te zien, meerdere bedden en een heleboel gelovige attributen. Op internet gaan er verhalen rond dat de twee gelovige broers hier zouden wonen, maar dat er één op een tragische wijze om het leven kwam. De andere broer kon het niet meer aan om het huis te blijven wonen en verhuisde naar het andere huis op hetzelfde terrein. Men zegt zelfs dat de man dagelijks terugkeert naar het huis. Of het verhaal klopt, weten we niet. Maar wat we wel weten is dat het huis nog in redelijk goede staat is en er nog volop valt te zien.

Ons bezoek

Hoofdstuk 11: ‘Chateau Manoir aux Portraits’, het huis vol geheimen

Het is alweer een tijd geleden dat we een urbex dagje ingelast hebben. Ons laatste bezoekje aan verlaten panden dateert alweer van augustus 2017. Maar we hebben niet stil gezeten in de tussentijd. Al geruime tijd zijn we aan het speuren naar nieuwe locaties. Het wordt ons echter snel duidelijk dat men in België veel urbex-panden aan het slopen is. Veel pareltjes zijn inmiddels niet meer. Gelukkig worden we getipt over het Chateau Manoir aux Portraits. Hier zouden we een nauwelijks getrashed herenhuis inclusief inboedel kunnen bewonderen. We krijgen enkele foto’s doorgestuurd en zetten deze locatie bovenaan ons lijstje.

April 2018. Om 6.00 zijn we alweer onderweg, op zoek naar nieuw avontuur en nieuwe ervaringen. Wat zullen we vandaag weer mee gaan maken? Na 1,5 uur komen we aan bij onze eerste bestemming van de dag. We parkeren de auto wat verder van het huis af, want een Nederlands kenteken zal in dit dorpje opvallen. Binnenkomen is een fluitje van een cent, terwijl we toch wat spannendere verhalen hebben gehoord. En zo zijn we binnen. Wat ons direct opvalt is de enorme hoeveelheid inboedel van het huis. Kasten vol boeken, tafels vol papieren en foto’s, schilderijen en portretten aan de muur. Inmiddels laat de zon zich zien en het zonlicht komt door de gaten van het gordijn naar binnen. Het geeft een bijzonder effect aan dit bezoek. Kamer voor kamer verkennen we het huis. En het zijn behoorlijk wat kamer, want het huis telt vier verdiepingen.

Waar het huis precies voor diende kunnen we niet precies achterhalen. Dat Jezus een belangrijke rol speelde in het leven van de bewoners is ons al snel duidelijk, want in iedere kamer zien we allerlei religieuze boeken, beelden en prenten. Zelfs cassettebandjes met religieuze liederen… niet bepaald onze muziekstijl. Maar we zien ook kindermeubels en foto’s van kinderen. Er zijn behoorlijk wat kamers, het is goed mogelijk dat hier meerdere kinderen onderdak werd gegeven. Zou het misschien een weeshuis zijn geweest? Alles wijst erop dat de eigenaar het huis in allerijl heeft verlaten, anders zou je toch niet zoveel spullen achter laten?

Wanneer we alle verdiepingen hebben gehad kijken we elkaar aan. Het is goed zo. Dit bezoekje staat absoluut op nummer 1 in onze prille urbex-carriere. Bijzonder ook om een huis te betreden waar nog weinig getrashed is. Laten we hopen dat het zo blijft. Zeker wanneer we later teruglezen op internet dat de eigenaar nog op het terrein zou moeten wonen en met enige regelmaat nog binnen komt. Of dit daadwerkelijk het geval is, dat weten we niet. Chateau Manoir aux Portraits blijft daarom het huis vol geheimen.